Naminė duona be minkymo su svogūnais ir saulėje džiovintais pomidorais | La Maistas
INGREDIENTAI: 2 stiklinės kvietinių miltų (aukščiausios rūšies, ne ekstra!)
1 vienetas svogūnų (nedidelio)
1 saujelė saulėje džiovintų pomidorų (5-6 vnt)
1 stiklinė vandens (šilto)
1 sauja saulėgrąžų
7 gramai sausų mielių
1.5 šaukštelio druskos
2 šaukšteliai cukraus
šiek tiek aliejaus
Patiekiant:
šiek tiek zigmo jūros kopūstų salotos su silkių file česnakiniame padaže
1 saujelė petražolių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus ir pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną iki suminkštės. Nuimame nuo ugnies ir paliekame atvėsti.
2.
Į dubenį suberiame miltus, sausas mieles, druską bei cukrų, išmaišome.
3.
Supilame šiltą (ne karštą!) vandenį ir gerai išmaišome iki tešla bus vientisa. Mes maišėme virtuviniu kombainu, bet galima maišyti ir šaukštu.
4.
Į tešlą suberime saulėgrąžas, kubeliais pasmulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir pakepintus svogūnus. Išmaišome, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
5.
Dubenį su telša užklojame rankšluostėliu ir paliekame šiltesnėje namų vietoje 1-2 valandoms pakilti (tešlos tūris turėtų padidėti 2-3 kartus).
6.
Pakilusią tešlą atsargiai sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą. Mentele šiek tiek palyginame paviršių. Peiliu perbraukiame išilgai per visą duonos ilgį (taip ji gražiau kils).
7.
Duoną dedame į neįkaitintą orkaitę (per vidurį), pačioje orkaitės apačioje padedame nedidelę skardelę ir ją pripilame karšto vandens.
8.
Nustatome orkaitės kaitinimo režimą viršus+apačia, jungiame kaitrą 220 laipsnių ir kepame apie pusvalandį (iki duonos viršuje ims formuotis plutelė). Tada skardelę su vandeniu išimame ir kepame dar 15-20 minučių (iki duonos viršus gražiai paruduos, o įsmeigus medinį pagaliuką į kepaliuko vidurį jį ištrauksite sausą, neapsivėlusį tešla).
9.
Iškepusiai duonai leidžiame šiek tiek pravėsti formoje, o tada galutinai atvėsiname ant grotelių. Duoną pjaustome, kai ji visiška atvėsta.
10.
Šia duona labai tinka gardžiuotis su silkės salotomis (mes gardinome ZIGMO jūros kopūstų salotomis su silkių file), pabarsčius žiupsneliu petražolių ar krapų.
Patarimai:
•
Skardelė su vandeniu padeda duonai pakilti dar gražiau, nes dėl garų plutelė nesukietėja per greitai, tad netampa per stora. Visgi jei norite dar minkštesnės duonelės, vėstančią ją pridenkite švariu rankšluostėliu.
•
Jei namuose vėsiau, duoną galite kildinti orkaitėje - pašildykite ją iki 30-40 laipsnių, tada kaitrą išjunkite ir ant grotelių padėkite dubenį su tešla (dubenį būtinai pridenkite rankšluostėliu).
•
Pašovus į neįkaitintą orkaitę duonelė man pavyksta puresnė negu į jau įkaitintą, kadangi orkaitei šylant duona dar turi laiko gražiai pakilti. Už šį patarimąi labai ačiū išradingajai Renatai iš KumutesVirtuve.lt. Jei visgi kepsite įkaitintoje orkaitėje, kepimo laiką trumpinkite.
•
Duoną galite užmaišyti ir iš vakaro - tokiu atveju mielių dėkite mažiau (pakaks 1-2 g) ir paliktie kilti šiltesnėje namų vietoje.